Cart
No products in the cart.
A nem cöliákiás gluténérzékenység tünetei
Bár a cöliákia a gluténintolerancia legsúlyosabb formája, az emberek 0,5–13%-a nem cöliákiás gluténérzékenységgel (NCGS) is rendelkezik, amely a gluténérzékenység egy enyhébb formája, amely továbbra is tüneteket okozhat.
Nos hát, Szendi Gábor szavai ismét eszembe jutnak:
„a gluténérzékenységet ….-Jelentéktelennek még akkor sem nevezhetnénk, ha csak a súlyos tüneteket mutató cöliákiás (lisztérzékeny) betegeket tekintenénk, hiszen ők a népesség 1-2%-át alkotják, ami csak Magyarországon 100-200 000 embert jelent. A gluténérzékenység jéghegy modellje szerint azonban a súlyos tüneteket mutató cöliákiás betegek csupán a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen a székletből történő diagnosztizálás alapján a népesség 30-40%-a mutat immunreakciót a glutén összetevőire, és genetikai okokból potenciálisan a lakosság 50-60%-a gluténérzékennyé válhat. Az újabb genetikai kutatások eddig 27 olyan gént találtak, amely hajlamosít a gluténérzékenység kialakulására (van Heel és mtsi., 2007). Sokan összekeverik a különféle immunológiai tesztekkel kimutatható gluténérzékenységet a sokkal több embert érintő gluténérzékenységgel. A tesztek csak korlátozott mértékben képesek beazonosítani a ténylegesen gluténérzékenyeket. A vérteszt a gluténérzékenyek 10-20%-át nem ismeri fel (Hoggan és Adams, 2010). A gluténérzékenység tünetei rendkívül sokarcú, a glutén nem csak az enyhétől a súlyosig terjedő bélrendszeri tüneteket okozhat, hanem meddőséget, rákot, s az agyba jutva különféle neurológiai betegségeket (pl. ataxia, epilepszia), ill. polineuropátiát is előidézhet.”
Intermezzo…
Ez a jéghegy, nem ez a jéghegy:
https://coliegyesulet.hu/glutenerzekenyseg/
Viszont a két jéghegy „testvérek” tehát van benne ráció, egymásra illeszteni őket…
Mik tehát az NCGS leggyakoribb tünetei:
A puffadás érzése az egyik leggyakoribb probléma a gluténérzékeny vagy -intoleráns emberek körében.
Egy tanulmány kimutatta, hogy a nem cöliákiás gluténérzékenységre gyanakodó emberek 87%-a tapasztalt puffadást.
A gluténérzékeny embereknél a glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztása emésztési problémákat okozhat.
Valójában a gluténérzékeny egyének több mint 50%-a rendszeresen tapasztal hasmenést, míg körülbelül 25%-uk székrekedést.
Becslések szerint a gluténérzékenyek 83%-a tapasztal hasi fájdalmat és kellemetlen érzést a gluténfogyasztás után.
Számos tanulmány azt is kimutatta, hogy a depresszióban szenvedő és saját bevallásuk szerint gluténintoleranciában szenvedő egyének azt mondják, hogy jobban érzik magukat a gluténmentes diéta mellett, és szeretnék folytatni azt, még akkor is, ha emésztési tüneteik nem szűntek meg teljesen.
Ez arra utal, hogy a glutén expozíció önmagában depressziós érzést válthat ki, függetlenül az emésztési tünetektől.
A „ködös tudat” a gluténintolerancia gyakori tünete, amely a gluténérzékenyek közel 40%-át érinti.
Ezt a tünetet a gluténben lévő bizonyos antitestekre adott reakció okozhatja, de a pontos ok nem ismert.
A nem cöliákiás gluténérzékenység tehát a glutén intolerancia egyik formája, amely fejfájást, depressziót, szorongást, agyi ködöt, fáradtságot, fájdalmat és emésztési problémákat okozhat.
Forrás:
https://www.healthline.com/nutrition/signs-you-are-gluten-intolerant
https://www.tenyek-tevhitek.hu/gluten-uj-megvilagitasban.htm
https://coliegyesulet.hu/glutenerzekenyseg/