Cart
No products in the cart.
Előző bejegyzésünkben négy érdekes tényt olvashattunk az ételallergiával kapcsolatban. Ebben a posztunkban is olyan információkat osztunk meg, amik sokszor feledésbe merülnek az intoleranciával kapcsolatban.
Az élet fenntartásához három dologra van szükség: oxigénre, táplálékra és vízre. Ezért olyan szörnyű a víz okozta csalánkiütés, vagyis a vízzel szembeni allergia. Bár nagyon ritka, és általában csak olyan dolgok váltják ki, mint a zuhanyzás, a medencehasználat vagy az esővíz, a betegségben szenvedőknek gyakran oda kell figyelniük, hogy mit esznek és mit isznak. Előfordulhat, hogy kerülik a magas víztartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, vagy a többnyire vízalapú italok helyett üdítőre váltanak.
Az ételallergiás emberek száma túlbecsült lehet. Ez a megállapítás a JAMA Network Open című szaklapban közzétett 2019-es tanulmányból származik, amelyet Dr. Ruchi Gupta, MD, MPH, az Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital of Chicago és a Northwestern University munkatársa vezetett. Gupta kutatásában több mint 400 000 embert vizsgált meg az Egyesült Államokban, és megállapította, hogy minden 10. felnőttből egy valóban ételallergiás, de csaknem 20%-uk azt állította, hogy allergiás bizonyos élelmiszerekre, még akkor is, ha nem jelentkeztek az allergiás reakció tünetei, amelyek ezt alátámasztották volna.
A kutatók szerint úgy tűnik, sok felnőtt összekeveri az ételintoleranciát az allergiás reakciókkal. Az ételintolerancia-reakció általában az emésztési problémákra korlátozódik, és meglehetősen enyhe az allergiás reakcióhoz képest, amely több rendszert érintő immunrendszeri reakcióval jár.
Több mint 170 olyan élelmiszer van, amely a kutatások szerint allergiás reakciót okozhat. Ezek több mint 90%-áért azonban nyolc konkrét élelmiszerfajta felelős. A “nagy nyolc” a tej, tojás, földimogyoró, diófélék, búza, szója, hal és a kagylófélék.
Forrás: https://stacker.com/stories/3981/25-facts-about-food-allergies