0 Ft

Cart

No products in the cart.

Hírek, cikkek

Érdekes tények az ételallergiáról – 2. rész

Előző bejegyzésünkben négy érdekes tényt olvashattunk az ételallergiával kapcsolatban. Ebben a posztunkban is olyan információkat osztunk meg, amik sokszor feledésbe merülnek az intoleranciával kapcsolatban.

  1. Miért kell figyelni vízallergia esetén is a táplálkozásra?

Az élet fenntartásához három dologra van szükség: oxigénre, táplálékra és vízre. Ezért olyan szörnyű a víz okozta csalánkiütés, vagyis a vízzel szembeni allergia. Bár nagyon ritka, és általában csak olyan dolgok váltják ki, mint a zuhanyzás, a medencehasználat vagy az esővíz, a betegségben szenvedőknek gyakran oda kell figyelniük, hogy mit esznek és mit isznak. Előfordulhat, hogy kerülik a magas víztartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, vagy a többnyire vízalapú italok helyett üdítőre váltanak.

  1. Ételallergia vagy intolerancia?

Az ételallergiás emberek száma túlbecsült lehet. Ez a megállapítás a JAMA Network Open című szaklapban közzétett 2019-es tanulmányból származik, amelyet Dr. Ruchi Gupta, MD, MPH, az Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital of Chicago és a Northwestern University munkatársa vezetett. Gupta kutatásában több mint 400 000 embert vizsgált meg az Egyesült Államokban, és megállapította, hogy minden 10. felnőttből egy valóban ételallergiás, de csaknem 20%-uk azt állította, hogy allergiás bizonyos élelmiszerekre, még akkor is, ha nem jelentkeztek az allergiás reakció tünetei, amelyek ezt alátámasztották volna.

A kutatók szerint úgy tűnik, sok felnőtt összekeveri az ételintoleranciát az allergiás reakciókkal. Az ételintolerancia-reakció általában az emésztési problémákra korlátozódik, és meglehetősen enyhe az allergiás reakcióhoz képest, amely több rendszert érintő immunrendszeri reakcióval jár.

  1. Te tudod, hány olyan élelmiszer van, amivel szemben allergiás reakció léphet fel?

Több mint 170 olyan élelmiszer van, amely a kutatások szerint allergiás reakciót okozhat. Ezek több mint 90%-áért azonban nyolc konkrét élelmiszerfajta felelős. A “nagy nyolc” a tej, tojás, földimogyoró, diófélék, búza, szója, hal és a kagylófélék.

Forrás: https://stacker.com/stories/3981/25-facts-about-food-allergies

Ezek is érdekelhetnek …