0 Ft

Cart

No products in the cart.

Hírek, cikkek

Érdekes tények az ételallergiáról – 3. rész

Elérkeztünk sorozatunk utolsó bejegyzéséhez, amikor az ételallergiával kapcsolatos érdekes tényeket olvashatunk. Reméljük, hogy sok hasznos információval gazdagodtatok és sok olyan tényt olvastatok, amiről eddig keveset hallottatok. Utolsó részünkben további három érdekességet osztunk meg Veletek az ételallergia/intolerancia témakörben.

  1. Ételallergia okozta szorongás?

A Journal of Pediatrics című szakfolyóiratban 2017-ben megjelent egyik tanulmány szerint az ételallergiás gyermekek nagyobb valószínűséggel szenvednek szorongástól. A tanulmány több mint 80 4-12 év közötti gyermeket vizsgált. A kutatók megállapították, hogy az ételallergiásoknál több volt a szociális szorongás tünete és általában véve is magasabb volt a szorongás szintje.

Az allergiák általában is összefüggésbe hozhatók a hangulatzavarokkal, például a depresszióval és a szorongással.

  1. Alfa-gal allergia, hallotál már róla?

Egy fajta (Lone Star) kullancs csípése után az emberek a vörös húsokra, például a sertés- és marhahúsra való allergiáról számoltak be. Néha az allergia különösen súlyos lehet, és az emberek bármilyen állati melléktermékre reagálhatnak, beleértve a gyapjút, szappanokat, vakcinákat és egyebeket.

Ezt alfa-gal allergiának hívják, és teljesen ellentmond a kutatók eddigi ismereteinek az allergia működési mechanizmusáról. Például az egyik óriási különbség ezzel az allergiával kapcsolatban az, hogy az alfa-gal egy cukor, nem pedig egy fehérje. A reakció órákig tart, míg a legtöbb ételallergia az expozíciót követő perceken belül bekövetkezik.

  1. Pollen-élelmiszerallergia szindróma

Bár valójában nem ételallergia, az ebben a szindrómában szenvedő embereknél nyers gyümölcsök, zöldségek és néha diófélék fogyasztása után az allergiás reakció tünetei, például viszketés a szájban, torokkaparás, az ajkak duzzanata jelentkeznek.

A szindrómát pollen-élelmiszerallergia szindrómának is nevezik, és akkor fordul elő, amikor az immunrendszert a pollenek és az élelmiszerekben található hasonló fehérjék váltják ki. Az ilyen típusú allergiában szenvedők általában nem reagálnak, ha a gyümölcsöt vagy zöldséget megfőzik, mert a hő megváltoztatja azokat a fehérjéket, amelyekre az immunrendszer általában reagál.

Forrás: https://stacker.com/stories/3981/25-facts-about-food-allergies

Ezek is érdekelhetnek …