Cart
No products in the cart.
Nagyon sokan egyként emlegetik az ételintolerancia és az ételallergia fogalmát, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy jelentésük eltér egymástól. Részben hasonló tüneteket okoznak, ami miatt gyakran tévesztik össze vagy egy fogalomként használják az emberek és szinonimaként tekintenek rá. Az ételallergia és az ételintolerancia azonban két különböző állapot, ami egészen más eredetű és különböző lefolyású és kimenetelű.
Az ételallergia okozója a szervezet kóros immunválasza. A szervezet „veszélyesnek” tekinti a bevitt táplálék alkotóelemeit, így idegen anyagként kezeli és elkezd ellenanyagokat termelni. Ennek az lesz az eredménye, hogy a szervezetben megemelkedik a specifikus Ige ellenanyag szintje. Az ételallergia sajnos minden esetben erős immunválaszt vált ki. Akár egyetlen falat étel elfogyasztása, amire a szervezet allergiás reakcióval reagál, is súlyos következményekkel járhat. Tünetek között szerepel a csalánkiütés, viszketés, de súlyos esetben akár a beteg arca vagy tokra is azonnal megduzzadhat. Hasfájás, hányinger is kialakulhat, valamint nehézlégzés, szédülés, ájulás is bekövetkezhet. Súlyos esetekben anafilaxiás sokk is kialakulhat, ami a légutak szűkülete, a vérnyomásesés, valamint a gyors szívdobogás következtében életveszélyes állapotot is eredményezhet.
Míg az ételintoleranciát az emésztőrendszer működési zavara váltja ki. Ilyenkor a szervezet egyes tápanyagokat nem tudja megfelelően lebontani. Ennek oka a bizonyos enzimek hiánya, csökkent vagy megszűnt aktivitása. Ide sorolható például a laktózintolerancia is, ahol a tejcukrot lebontó laktáz enzim hiánya miatt lépnek fel a panaszokat. Fontos kiemelni, hogy míg az ételallergia esetén a tünetek azonnal, vagy kis idő elteltével jelentkeznek, addig ételintolerancia tünetei órákkal vagy akár napokkal később kerülnek előtérbe. Mivel az elfogyasztott ételek után rögtön nem tünetek a páciens, ezért csak speciális vizsgálatokkal határozható meg, hogy milyen kiváltó ok ár a tünetek hátterében.
Az ételintolerancia tünetei nem azonnal, hanem órákkal vagy akár egy-két nappal az adott alapanyag vagy étel elfogyasztása után jelentkeznek. Leggyakrabban emésztőrendszeri panaszok, puffadás, gyomorbántalmak, bélpanaszok, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik. Ehhez társulhatnak bőrproblémák vagy fejfájás is. A tünetek súlyossága általában függ az elfogyasztott étel mennyiségétől is, ezért gyakori, hogy kis mennyiség fogyasztása esetén nem jelentkeznek a kellemetlen tünetek.
Lényeges különbség az allergia és intolerancia között, hogy ételallergia esetén a tünetek kis mennyiség elfogyasztása után megjelennek, míg ételinolerancia esetén nem okoz feltétlenül tüneteket az érintett ételből kisebb mennyiségű fogyasztás.
Ha a fenti tünetek közül bármelyik megjelenik, vagy kialakul, fontos, hogy ne állítsunk fel öndiagnózist és ne kezdjünk bele rögtön a diétába. Mindig keressünk fel egy gasztroenterológust, ugyanis hasonló panaszokat más betegségek is okozhatnak.
Forrás:
https://medicoverkorhaz.hu/blog/etelallergia-vagy-etelintolerancia/