Cart
No products in the cart.
Nemzetközi statisztika szerint, 12-ből 1 gyermeket ételallergiával diagnosztizálnak
Nagyon rövid idő alatt többszöröződik a diagnosztozáltak száma – 18 év felett a felnőttek 50%-nál alakul ki valamilyen allergia, és egyre több a multiple, azaz a többszörös, egyszerre 2-3-4 allergénre érzékeny diagnosztizáltak száma.
A lakosság nagyobb része ételallergiában szenved, mint valaha – és világszerte egyre több embert küldenek kórházba. A kórházi felvételi adatok egy nagyszabású áttekintése szerint az anafilaxiás esetek száma nőtt világszerte. Nemzetközi adatok azt mutatják, hogy 1993 és 2006 között háromszorosára nőtt az ételallergia miatti kórházi látogatások száma. 2013 és 2019 között Angliában 72%-kal nőtt az anafilaxiás sokk miatti kórházi felvételek száma, 1015-ről 1746-ra.
Az emelkedés mögött az egyik elmélet az volt, hogy egyszerűen jobban tudatában vagyunk az ételallergiáknak. Kari Nadeau szerint, a Stanford Egyetem allergiaspecialistája, aki az emelkedést „járványnak” nevezi, ez nem így van. „Nem csak azért, mert egyre jobbak vagyunk a diagnosztikában, hanem azért, mert valójában nem” – mondja. “Egyre jobban tudatában vagyunk ennek, de ez nem növeli a diagnózist.” Nadeau kutatása szerint az ételallergiák aránya világszerte az 1960-as lakosság 3%-áról 2018-ra körülbelül 7%-ra nőtt.
Az ételallergiák rendkívül kockázatosak és az ételallergiások száma világszerte egyre nő. Miért egyre gyakoribbak, és mit tehetünk megelőzésük érdekében?
Az ételallergia félelmetes dolog lehet. Ha valaki csak kis mennyiséget is eszik olyan ételből, amelyre allergiás, kisebb reakció viszketéssel, duzzanattal és gyomorfájással járhat.
De minden negyedik ember, aki elég szerencsétlen ahhoz, hogy ételallergiája legyen, még ha enyhe is, egy bizonyos ponton súlyos reakciót észlel: az anafilaxiát, ami olyan sokkos állapotot idéz elő, amely a test két szervét is érinti, és olyan tünetek jellemzik, mint a zihálás, szédülés és hányás. A pulzus lelassulhat, a vérnyomás csökkenhet, a légutak bezárulhatnak. Az elmúlt néhány évben sajnos nagyon sok ember számára végzetes volt.
És nem csak az arány nőtt, hanem az élelmiszerek listája is. Bővült azon élelmiszerek köre is, amelyekre az emberek allergiásak. Peter Ben Embarek, aki a Nemzetközi Élelmiszerbiztonsági Hatóságok Hálózatának a munkatársa, a következőképpen nyilatkozott a helyzetről: „Kezdetben, évtizedekkel ezelőtt csak a klasszikusok voltak: tenger gyümölcsei, tej és diófélék. Ez mostanra drámaian kibővült a termékek egész sorára.” A szakértők egyetértenek abban, hogy az ételallergiás esetek száma egyre növekszik.
Források:
https://www.bbc.com/future/article/20201023-food-allergies-why-nut-dairy-and-food-allergy-are-rising